Warsztaty kulinarne cz.4 z cyklu “Poznaję, rozumiem, świadomie wybieram”. Dieta bezglutenowa. 04/05/23

Za nami czwarte spotkanie w ramach cyklu warsztatów edukacyjno – kulturalnych „Poznaję, rozumiem, świadomie wybieram”. Są to warsztaty kulinarne, które maja nauczyć dzieciaki zdrowego i racjonalnego spojrzenia na żywienie oraz dietetykę, a przede wszystkim mają  nauczyć naszych uczestników krytycznego myślenia i świadomego, odpowiedzialnego dokonywania wyborów dotyczących ich zdrowia i dobrej kondycji.

Tym razem dzieci oraz rodzice poznali korzyści i zagrożenia wynikające ze stosowania diety bezglutenowej. Zrozumieli, że w każdej diecie eliminacyjnej zawsze należy zastąpić czymś innym to, co zostało wykluczone z naszego jadłospisu. Dlatego tak ważne jest byśmy szukali fachowej pomocy dietetyków, którzy odpowiednio zbilansują nam posiłki a wszystkie witaminy i inne substancje odżywcze jakich dostarczają organizmowi produkty zawierające gluten, zastąpią czymś innym. To wszystko po to aby stosowana przez nas dieta była korzystna dla naszego zdrowia.

Podczas ostatnich warsztatów przygotowywaliśmy bezglutenowe jaglane kotleciki z dodatkiem warzyw i sosu oraz bardzo słodkie (choć całkowicie bezcukrowe) daktylowo-kakaowe kulki mocy. Takie pyszne i zdrowe desery dzieci mogą zajadać do woli.

Smacznego ?

A już w najbliższy czwartek ostatnie warsztaty – tym razem o diecie KETOGENICZNEJ.

Do zobaczenia ?

Post by ckiawawpl-admin

Comments are closed.