Dzień Ziemi – 22 kwietnia (cz.2)

W warszawskich gospodarstwach domowych co roku marnuje się prawie 50 tys. ton żywności*. Produkcja, transport oraz magazynowanie żywności bardzo mocno przyczyniają się do zmiany klimatu, ponieważ są źródłem emisji ogromnych ilości dwutlenku węgla i metanu – najważniejszych gazów cieplarnianych.
Rolnictwo i hodowla zużywają też wielkie ilości wody, której zasoby są coraz bardziej ograniczone.
Szacuje się, że produkcja żywności odpowiada za 21-37% globalnych emisji gazów cieplarnianych, a samo rolnictwo za ok. 70% globalnego poboru wody**. Produkcja żywności prowadzi także do wylesiania, zmniejszenia bioróżnorodności, zanieczyszczenia wód i gleb.
Dlatego dbaj o klimat – nie marnuj żywności:
• planuj zakupy i unikaj kupowania impulsywnego,
• rób małe, ale częste zakupy, unikaj robienia dużych zapasów (szczególnie żywności z krótkim terminem ważności),
• zamrażaj niezjedzone potrawy,
• gotuj z wykorzystaniem resztek,
• dziel się nadwyżkami np. korzystając z jadłodzielni, pełną listę jadłodzielni w Miasto Stołeczne Warszawa znajdziecie pod linkiem w komentarzu
Zieleń Warszawska, Tramwaje Warszawskie, Lasy Miejskie – Warszawa, Warszawskie ZOO
Justyna Glusman, Partnerstwo dla klimatu
Linki do źródeł:
Diagnoza systemu żywnościowego Miasta Stołecznego Warszawy: https://niemarnuje.bankizywnosci.pl/…/banki…
 „Nauka o klimacie dla sceptycznych”: https://naukaoklimacie.pl/…/klimatyczny-slad-kotleta-386
Post by ckiawawpl-admin

Comments are closed.