Warsztaty kulinarne dla dzieci od 6 lat – smaki XX-lecia międzywojennego. 23/01/2024
Kulinarna podróż śladami warszawskich restauracji XX-lecia międzywojennego.
Relacja z warsztatów.
Wczorajsza podróż do smaków z okresu XX-lecia międzywojennego była dla naszych uczestników ciekawą i zaskakującą przygodą. Gotowaliśmy rosół z kołdunami, według przepisu jednej z warszawskich restauracji z czasów odrodzonej Polski. Troszkę w nim było zaskakujących elementów, jednak samo serce smaku nie zmieniło się zbyt wiele i zapewne nie zmieni przez kolejne pokolenia, bo przecież rosół to potrawa doskonała sama w sobie – smaczna i zdrowa.
Nasi najmłodsi uczestnicy z ogromnym zaangażowaniem wałkowali ciasto, wykrajali kółeczka, lepili kołduny, obierali i przypalali warzywa. Rodzice pomagali, ale tak tylko troszeczkę 😉
Wszystkich cennych rad i instrukcji udzielał Pan Rafał Wiśniewski, który na co dzień prowadzi warszawską, rodzinną restaurację „Domowy okruszek”, gdzie częstuje swoich gości tradycyjną polską kuchnią.
Już w najbliższy czwartek razem ugotujemy barszcz czerwony z pasztecikami jajecznymi.
Do zobaczenia 😊