Sztuka parzenia kawy i głośnego czytania

Głównymi bohaterkami naszego spotkania były kawa i książka. Aromat kawy unosił się w całej sali. Znakomitym do niej dodatkiem okazały się ciasteczka, które można było samodzielnie upiec i udekorować. 

Książka, którą wybraliśmy do głośnego czytania to pierwsze polskie tłumaczenie (1910 r.) “Alicji w krainie czarów”, które miało tytuł Przygody Alinki w krainie cudów”. Fragmenty książki przeczytała nam pięknie aktorka- Małgorzata Wojciechowska.
Skoro o dawnych czasach mowa – to mieliśmy także okazję zobaczyć jak powstawał papier czerpany i jak pisało się gęsim piórem.

Zdjęcia z naszego spotkania można obejrzeć tutaj.

Kawa jest dla wielu codziennym rytuałem, warto więc podać kilka o niej ciekawostek.

  1. Swoją nazwę wzięła od starego arabskiego słowa „gahwah” lub tureckiego „kahweh”, co znaczy „usuwający zmęczenie”, czy też  „siła podnosząca”;
  2. Jest drugim, po ropie naftowej, towarem handlowym świata.Wartość handlu kawą szacuje się na 100 mld dolarów;
  3. Kopi Luwak to to kawa z odchodów łaskuna i jest najdroższym gatunkiem kawy na świecie. Kosztuje około tysiąca euro, a ziarna wydobywane są z odchodów zwierzęcia o nazwie łaskun. Roczne zbiory tej kawy wynoszą zaledwie około 300-400 kg;
  4. 75% kawy sprzedanej w Polsce to kawa mielona. Dla przykładu w Wielkiej Brytanii jest to jedynie 10%;
  5. 3 narody zużywają ponad połowę kawy na świecie. Amerykanie, Francuzi i Niemcy zużywają łącznie 65% całkowitej konsumpcji kawy na świecie;
  6. Pierwszą w Wiedniu kawiarnię o nazwie „Hof zur Blauen Flasche”, co oznacza “Pod błękitną butelką” otworzył Franciszek Jerzy Kulczycki, zasłużony podczas odsieczy wiedeńskiej;
  7. W starożytnej Arabii był tylko jeden powód, dla którego żona mogła rozwieść się z mężem: kiedy jej mąż nie zapewnił jej odpowiedniej ilości kawy
  8.  Gdy pewien gubernator Mekki, Kair Bey, zakazał spożywania kawy w 1511 roku, sułtan skazał go na śmierć. Egzekucję dokonano w miejscu, gdzie kawa była uznawana za „błogosławioną”;
  9. Pierwsza kamera internetowa została wynaleziona przez grupę naukowców z Cambridge. Kamera została skierowana na ekspres do kawy, aby naukowcy i studenci z różnych części budynku mogli sprawdzić, czy kawa już się zaparzyła;
  10. Potrzeba około czterdziestu dwóch ziaren kawy, aby zrobić standardową porcję espresso.
Post by ckiawawpl-admin

Comments are closed.