Warsztaty kuchni molekularnej dla dzieci. 02/10/2022

W niedzielne popołudnie w Centrum Kultury i Aktywności odbyły się warsztaty molekularne dla dzieci i rodziców. Dzieci pod okiem instruktorów Pawła i Mateusza oraz przy wsparciu rodziców czarowały w kuchni i przygotowywały prawdziwie magiczne, zdrowe i pyszne potrawy.

Przyrządziliśmy świecącą lemoniadę z cytryn, miodu i wody, owocowe szaszłyki oblewane czekoladą lub jogurtem  zamrażane w ciekłym azocie i posypywane orzeszkami lub owocową posypką. Był też sferyczny balon z serka waniliowego, który strzelał w ustach. Na koniec warsztatów przyszedł czas na prawdziwy koktajl owocowy z: truskawek, melonów, pomarańczy, ananasów, śliweczek, kiwi i wielu, wielu innych świeżutkich owoców, które zostały zmiksowane a następnie zamrażane ciekłym azotem. Powstały przepyszne i zdrowe lody, które wszystkim bardzo smakowały.

Potrawy wyszły pyszne, ale to nie one skradły show wczorajszych warsztatów tylko wyjątkowy sposób ich przyrządzania. Było mnóstwo radości, pięknych zapachów i zaskakujących smaków. Można było zobaczyć radość, fascynację i zaskoczenie, które malowało się na buziach dzieci i dorosłych. Kuchnia molekularna to przede wszystkim wykorzystanie nauki w niezwykle widowiskowy sposób.

Mamy nadzieję, że bawiliście się z nami wspaniale.

Dziękujemy za wspólnie spędzony dzień

Post by ckiawawpl-admin

Comments are closed.